Lähetä sähköpostia

INNOSET VENESÄHKÖPALVELU

1994 - 2014

20 vuotta ammattitaitoista asennuspalvelua liikkuvalla kalustolla

ETUSIVU

DIGI TV- JA AUDIOJÄRJESTELMÄT

NAVIGOINTIJÄRJESTELMÄ

WEBASTO- JA EBERSPÄCHER- LÄMMITTIMET

VENEEN SÄHKÖJÄRJESTELMÄT
Katso referenssikuvat tästä

MAASÄHKÖJÄRJESTELMÄ

WC- JA MAKEAVESIJÄRJESTELMÄ

YRITYSESITTELY

LINKIT

 

Septi imutyhjennysjärjestelmä kuntoon

Septitankki eli WC:n jätetankki imutyhjennyksellä tuli pakolliseksi 2005 veneisiin joissa on vesi WC. Veneissä, joissa on jo tankki, mutta ei imutyhjennystä asennamme ylimääräisen kansiläpiviennin ja imuhaaroituksen. Veneissä, joissa on huuhtelu suoraan ulos, täytyy rakentaa kokonaan uusi järjestelmä tankkeineen päivineen. Kauttamme voit tilata myös tankin mittojen mukaan. Tankit valmistetaan haponkestävästä pellistä.

Uudet määräykset veneiden käymäläjätevesistä

Uusien 1.7.2000 voimaan tulevien määräysten mukaan käymäläjätevettä ei saa päästää 1.1.2000 tai sen jälkeen rakennetuista veneistä veteen Suomen sisävesillä eikä aluevesillä (=12 meripeninkulmaa lähimmästä rannasta). Vuoden 2005 alusta lukien määräykset tulivat koskemaan myös vanhoja, ennen 1.1.2000 rakennettuja veneitä.

Määräykset koskevat myös muiden Itämeren maiden aluevesiä. Ne perustuvat Helsingin sopimukseen vuonna 1998 tehtyihin muutoksiin. Suomessa ne on annettu alusjätelaissa ja -asetuksessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että WC-jätevesisäiliöt eli septitankit, jotka on varustettu imutyhjennysmahdollisuudella, tulevat pakollisiksi Itämeren alueella asteittain:

Uusissa 1.1.2000 tai sen jälkeen valmistetuissa WC:llä varustetuissa veneissä on oltava septitankki.
Vanhoissa ennen 1.1.2000 valmistetuissa WC:llä varustetuissa veneissä on oltava septitankki ja sitä on käytettävä 1.1.2005 jälkeen.
Septitankilla varustetun talteenottojärjestelmän sijasta veneessä voi käyttää kemiallista tai kuivakäymälää. Niitäkään ei saa tyhjentää veteen.
Ympäristöstään huolehtivalle käymälän jäteveden päästämistä veteen aluevesirajan ulkopuolellakaan ei voi suositella. Määräykset koskevat WC:llä varustettuja veneitä, eivätkä siis edellytä WC:n rakentamista veneeseen. Uusissa määräyksissä ei ole alarajaa veneen koolle eikä veneessä kuljetettavalle henkilömäärälle.
Harmaata vettä (pesu-, keittiö- tai suihkuvesi) ei ole pakko varastoida veneen säiliöön vaan sitä saa edelleen päästää veteen. Sitä kannattaa kuitenkin välttää erityisesti suojaisissa sisälahdissa. Mikäli jätevesisäiliön tilavuus riittää, myös harmaat vedet on suositeltavaa johtaa septitankkiin. Jos samaan säiliöön johdetaan sekä WC-jätevettä että harmaata vettä, koskevat käymäläjätevesien päästömääräykset myös niiden sekoitusta.

Veneen käymäläveden talteenottojärjestelmä

Pönttö tai kulho ja huuhtelupumppu. Pumppu voi olla käsi- tai sähkökäyttöinen. Se imee huuhteluvettä joko vesistöstä tai makeavesitankista ja tyhjentää kulhon septitankkiin.
Septitankki
Kansiläpivienti imutyhjennystä varten
Rungon läpivienti ja pumppu (optio) mahdollista veteentyhjentämistä varten hätätilassa.
Purjeveneisiin suositellaan laponestäjän asentamista käymälän huuhteluveden sisääntuloputkeen sekä jäteveden poistoputkeen.
Huohotinputki hajunsuodattimella.

Ota huomioon, että

kaikkien letkujen tulee olla hajua läpäisemättömiä.
jokaisen letkun päässä tulee olla kaksi letkunkiristintä.
septitankin täyttöasteen ilmaisin on käytännöllinen.

Septitankin asentaminen (Periaatepiirroksia)

Imutyhjennys Imutyhjennys Imutyhjennys

Septitankin asentaminen vanhaan veneeseen

Septitankin asentaminen vanhaan veneeseen voi olla joskus hankalaa. Se voidaan kuitenkin asentaa yhtä hyvin wc-kulhon ylä- kuin alapuolelle. Uusissa veneissä septitankki sijoitetaan WC:n läheisyyteen tai sen alle. Asennuksessa kannattaa ottaa huomioon huollon mahdollisuus: järjestelmää tulee voida huoltaa helposti ja tarvittaessa vaihtaa osia.

Septitankin tilavuus on syytä mitoittaa niin, että venekunta voi viettää muutaman päivän veneessä ilman säiliön tyhjennystarvetta. Suositeltava tankin koko on vähintään 30 litraa. Alipainekäymälässä pienempikin tankki voi olla riittävä, koska huuhtelumäärä on pienempi. Tankkeja valmistetaan mm. muovista ja metallista.

Septijärjestelmän rakentamisessa käytetään materiaaleja, jotka estävät hajun pääsyn veneen sisälle. Septitankin huohotinputkeen on myös hyvä asentaa hajusuodatin, joka ehkäisee hajun leviämisen kannelle. Suodatin on syytä vaihtaa vuosittain. Hajua poistavia kemikaaleja ei suositella, koska ne rasittavat luontoa.

Teknisiä neuvoja ja määräyksiä

Septilaitteiston eri osien yhteensopivuuden kannalta on tärkeää olla perillä talteenottojärjestelmien teknisistä ja rakenteellisista vaatimuksista. Ne löytyvät kansainvälisestä standardista » ISO 8099 ”Veneiden käymäläjätevesien talteenottojärjestelmät” (maksullinen).

Standardin mukaan

Imutyhjennyksen kansihelan sisähalkaisija on 38–50 mm.
Septitankin ilmaushelan tulee sijaita veneen ulkopuolella ja ilmausletkun halkaisijan tulee olla vähintään 19 mm alle 400 litran tankeissa. Tyhjennettäessä korvausilmaa on saatava vähintään yhtä paljon kuin tyhjennyshelan kautta poistuu, muuten tankki menee imun voimasta helposti kasaan.
Koko järjestelmän tulee kestää imutyhjennystä.
Septitankkijärjestelmän tulee olla tukevasti kiinnitetty eli se ei saa olla letkujen varassa.

Lähde : http://www.roskaroope.net/common/projektit/index_fi.htm

Älä säästä letkuissa, vaan hanki hyvälaatuista letkua.
Huolehdi, että korvausilmaletkun halkaisija on riittävän suuri!
Terveisin Aki Jaakkola